25 jaar in de handel

Het ondernemersverhaal van Pim Govers

Mocht Pim Govers ooit opa worden, dan stopt hij met werken binnen een grote onderneming. Maar aangezien zijn dochter 11 is en zijn zoon 9, heeft hij nog wat jaren voor de boeg. Een mooi moment om vooruit te blikken én terug te kijken. Op 25 jaar ondernemen en alle inzichten die daarbij horen.

Opgroeien in een ondernemersgezin
“Ik weet niet beter dan dat mijn vader ondernemer was en mijn moeder meewerkte in de zaak. Vooral papa was voor de varkenshandel veel onderweg en vaak aan het bellen. Dat was geen ‘ding’, ik was het gewend. Van jongs af aan ging ik in mijn vrije tijd met een chauffeur mee op de vrachtwagen. Eerst in Nederland en Duitsland, en toen ik ouder werd naar Spanje, Oostenrijk en Italië. Ook reed ik met papa mee naar het buitenland om handel te doen. Hij ’s nachts een uurtje slapen en ik achter het stuur van zijn Mercedes, als jongen van een jaar of zestien. Zo heb ik onderweg veel meegemaakt. Het waren andere tijden: in de chauffeurswereld kon veel meer dan nu. En de mannen van Govers stonden bekend als de cowboys van de snelweg. Dat zegt denk ik genoeg.”

 

40.000 kilometer op de scooter
“Zo is mijn interesse in de handel en mijn liefde voor trucks begonnen. Door chauffeurs te helpen met laden, lossen en schoonmaken. En later zelf mijn eerste biggen te kopen en verkopen. Gewoon, naast mijn school. Ik rondde de mavo af en begon aan de middelbare agrarische school. Maar eigenlijk vond ik werken veel interessanter. Toen papa ziek werd, nam ik steeds meer van hem over en stopte ik met school. In plaats daarvan reed ik op mijn zestiende met mijn scooter zo’n 40.000 kilometer per jaar, om overal in de buurt mee varkens te laden. Ik leerde wél mijn talen, dat was een voorwaarde die mijn ouders hadden gesteld. En waar ik nog steeds plezier van heb.”

 

Jong volwassen
“Op mijn achttiende overleed papa en volgde ik hem op in de zaak. Dat is eigenlijk nooit expliciet besproken. Het liep zo en voelde voor iedereen logisch. Ook voor mezelf. Terwijl het achteraf gezien best een verantwoordelijkheid was. Terwijl mijn oude vrienden het studentenleven ontdekten, werkte ik 80 uur per week en reed ik heel Europa door. Het ene is niet beter of slechter dan het andere, maar het vormt je wel. Naast het harde werken heb ik ook genoeg gefeest, maar de handel stond altijd voorop. De zaak moest door.”

 

Geld verdien je in de eerste plaats door hard te werken.

 

’t Komt goed!
“Het motto van mijn vader? ’t Komt goed! Die uitspraak maakte hij ook waar. Het continu denken in oplossingen herken ik bij mezelf en bij The Truck Traders. Onze slogan is niet voor niets: ‘We find a way! Always.’ Verder ben ik opgevoed met de instelling dat je geld verdient door in de eerste plaats hard te werken. “In bed gaan de meeste mensen dood,” zei papa ooit. En zo is het. In de handel heb je een groot deel van je succes zelf in de hand. Door vertrouwen op te bouwen en je afspraken na te komen. Én door simpelweg actie te ondernemen en meters te maken. Op tijd erbij zijn, snel reageren en doorzetten, ook als dat ten koste gaat van je slaap. Naast die gedeelde mentaliteit hoor ik vaak dat ik qua karakter op papa lijk. Ik ben het liefst overal bij, maak het mensen graag naar hun zin en ga over het algemeen als laatste naar huis. Dat heb ik blijkbaar niet van een vreemde.”

 

Van varkens naar trucks
“Op een gegeven moment kreeg ik minder plezier in mijn werk in de veehandel. In die branche ben je voor een groot deel afhankelijk van externe factoren als de markt, dierenziektes en een hoop wetten en regels. Het in- en verkopen van trucks leverde me veel meer energie op. Daarbij ben ik om de zoveel tijd gewoon toe aan iets nieuws. Een nieuwe uitdaging om me in vast te bijten. Dat werd The Truck Traders. Begonnen met twee man in een bouwkeet in Ravenstein. Inmiddels uitgegroeid tot een zaak met zo’n 40 medewerkers, een modern kantoor met werkplaats, 2 hectare aan voorraadauto’s én een aparte interieurtak: BUFFL Customizers. Jaarlijks verkopen we meer dan 2000 trucks. Een hele prestatie! Maar het meest bijzonder vind ik ons team. Voor mijn gevoel staan alle neuzen dezelfde kant op en onderling is er veel respect. Dat maakt me pas echt trots!”

 

Ik gun elke ondernemer de juiste deskundige mensen om zich heen.

 

Toekomstplannen
“Jarenlang hebben Marjolein Waals en ik de kar getrokken bij zowel The Truck Traders als BUFFL. De uitdaging is nu om een kleine stap terug te doen. Niet dat ik minder ga werken, maar het is goed als andere collega’s meer verantwoordelijkheden krijgen. Omdat ze dat verdienen en ik zo meer ruimte krijg voor nieuwe dingen, naast The Truck Traders. Wat precies? Dat weet ik nog niet. Het begint met ruimte creëren, dan komt de rest vanzelf. Het geeft me een enorm gevoel van vrijheid als alles doordraait als ik niet op kantoor ben. Dat wil niet zeggen dat ik dan op de bank lig: ik zorg wel dat ik mijn zaken regel. Maar minder plaatsgebonden en vaker op een moment dat het mij uitkomt. Zodat ik nieuwe mogelijkheden kan onderzoeken en wat flexibeler ben richting mijn gezin.”

 

Van ondernemer tot ondernemer
“Mijn tip voor elke ondernemer? Omring je met de juiste deskundige mensen. Waaronder adviseurs met een frisse kijk op jou en je business. Professionals, met wie je natuurlijk ook als persoon een klik hebt. Want naast het voeren van goede gesprekken met vrienden, familie en collega’s is het soms fijn om met een extern iemand te praten. Mijn adviseurs maken me bewust van mijn eigen patronen, houden me een spiegel voor en laten me verschillende kanten van een bepaalde casus zien. Soms kunnen we keihard discussiëren, maar ook dat helpt me vooruit. Want laten we eerlijk zijn: dat je ‘de baas’ bent, betekent niet dat je alles weet. Goede mensen helpen je de goede kant op. En dat gun ik elke ondernemer.”