Liever achter het stuur, dan achter de geraniums!

Allebei de 70 gepasseerd, en nog elke week onderweg. En hoe! Met de handen aan het stuur van een dikke vrachtwagen naar Scandinavië, Italië of Spanje. Want dat is veel bet er dan thuis achter de geraniums zitten. Wij zijn enorm trots op onze pensionado’s, die zoveel plezier hebben in hun werk als chauffeur voor The Truck Traders. Een goede reden om Leo van Halder (72) en Dirk Strik (70) in de spotlight te zetten.

Mannen, hoe zijn jullie lang geleden bij VAEX terecht gekomen?

Leo: Ik werkte 42 jaar geleden als monteur bij Joop van de Wetering in Brakel. In het weekend belde Toon Govers op, eigenaar van Vaex, toen nog Gebroeders Govers BV. ‘Joséke,’ zei hij tegen mijn vrouw. ‘Kun je Leo een uurtje missen?’ Een half uur later stond hij voor de deur. Met een bos bloemen voor mijn vrouw en ik moest instappen en meekomen. We reden naar de Scania-garage, waar een compleet span voor me klaarstond. ‘Ik heb alles geregeld,’ zei Toon. ‘Ook met je baas. Vanaf morgen kun je bij mij beginnen als chauffeur.’ Nou, zeg daar maar eens nee tegen.

Dirk: Ik zat in de ziektewet na een ongeluk waarbij ik letsel aan mijn voet opliep. Mijn zwager Toon had inmiddels zo’n zestien vrachtwagens rijden en er moest een lading biggen weggebracht worden. ‘Dirk, dat kun jij mooi even doen,’ zei hij. ‘Want rijden, dat lukt best met die voet.’ Zo gezegd, zo gedaan. En na die ene vracht was er snel weer een volgende die weg moest. Na veertien dagen zei Toon stellig: ‘Jij begint maar gewoon bij ons.’ En zo gebeurde het.

Daarna hebben jullie allebei een mooie loopbaan gehad, ook buiten VAEX. Veel mensen zijn blij als ze vervolgens halverwege de 60 met pensioen mogen. Waarom jullie niet?

Leo: Ik heb geen hobby’s, behalve vrachtwagen rijden. Dat vind ik echt het mooiste wat er is. Rijden is voor mij pure ontspanning, en door deze

samenwerking kan ik dat blijven doen. Met de vrijheid om mijn eigen werkweek in te delen. Mijn huidige vrouw werkt ook nog hard, dus waarom zou ik dan thuis gaan zitten? De tuin ziet er al uit om door een ringetje te halen, daar hoef ik het niet voor te doen.

Dirk: Ik heb net als Leo altijd hard gewerkt, dus de hele week niets doen past niet bij me. Voor dit werk geldt: je doet het graag, of je doet het niet. En ik doe het héél graag. Dat heeft niets met geld te maken, maar met mijn liefde voor het vak. Mijn vrouw is ook een bezige bij en bij The Truck Traders kunnen ze altijd mensen met de juiste mentaliteit gebruiken. Dus fietsen? Dat doen we in het weekend wel.

“Fietsen? Dat doen we in het weekend wel!”

Welk moment uit je chauffeursleven is je altijd bijgebleven?

Leo: Dat is lastig, ik heb zoveel meegemaakt. Een vrachtwagen die in brand vloog bij Colmar, omdat een chauffeur na een te gezellig diner in slaap viel achter het stuur. Of die keer dat ik bij Gorizia de grens over wilde van Slovenië naar Italië. Ik zag alleen maar militairen en legervoertuigen. Bleek ik middenin hevige politieke rellen beland te zijn.

Dirk: Toen ik zo’n 35 jaar geleden wegreed in Bergharen, zag ik ineens rook in de achteruitkijkspiegel. Bleek mijn cabine in brand te staan, door isolatiemateriaal dat vlam had gevat. Met emmers water van de boer bij wie ik vandaan kwam hebben we samen het vuur geblust. En toen? Even wat kabels met een ijzerdraadje vastgezet, en door! Hetzelfde toen mijn vrachtwagen op z’n kant ging. Voor de formaliteiten met de politie mee, terwijl de auto gekeurd werd een biefstukje eten, en rijden maar weer! Dat zou tegenwoordig wel anders gaan.

 

 Zijn er nog meer grote verschillen met 40 jaar geleden?

Dirk: Iedereen communiceert nu veel sneller en makkelijker met elkaar. Vroeger moest je een telefoongesprek vanuit het buitenland naar de zaak van te voren aanvragen, en dan maar hopen dat er verbinding was. En op de grensposten lag regelmatig een briefje voor een chauffeur klaar, omdat dat de enige manier was om iemand te bereiken. Dat is nu wel anders, natuurlijk.

En zijn er ook dingen hetzelfde gebleven?

Leo: De waardering die het bedrijf heeft voor hun chauffeurs. Vroeger sprong Toon meteen in de auto als er iets was. Hij kwam alles samen met ons oplossen, en nam onze kant van het verhaal altijd serieus. En ook al hebben we nu geen dagelijks contact met Pim, ook vanuit hem voel je het respect. Voor het werk dat we doen en voor ons als persoon. En nog iets wat hetzelfde is gebleven: dat je bij The Truck Traders, net als bij VAEX 40 jaar geleden, in indrukwekkende vrachtwagens de mooiste ritjes rijdt!

“Je voelt de waardering voor ons als chauffeurs.”

Net als Leo en Dirk ook geen zin om de hele week te fietsen of in de tuin te werken? Word chauffeur bij The Truck Traders! Werktijden in overleg, en wekelijks flexibel in te delen. Bel voor meer informatie naar VAEX The Truck Traders, 0031-486 411715.