Trucks van de toekomst

De technologische ontwikkelingen in de truckbranche gaan razendsnel. Strengere milieunormen maken dat fabrikanten inzetten op de ontwikkeling van nog schonere, zuinigere en stillere vrachtwagens. Onze salesmannen laten hun licht schijnen op de trucks van de toekomst, de ontwikkelingen in de branche én bij The Truck Traders. Het woord is aan Bas, Henk, Joost, Martijn en Pim.

Welke ontwikkelingen zien jullie in de truckbranche?

Tegenwoordig verkopen we bijna alleen nog trucks met Euro 6-motoren. Maar de Zero Emission-doelstellingen van de EU gaan verder, en zo ook de ontwikkeling van emissievrije trucks. De opkomst van trekkers op Liquefied Natural Gas (LNG) is niemand ontgaan. Deze alternatieve brandstof is schoner dan diesel en levert aanzienlijk minder uitstoot op van fijnstof en CO2. Daarbij zijn LNG-trekkers stiller dan conventionele dieseltrucks. Verder zien we een toename van trucks die rijden op Compressed Natural Gas (CNG), ofwel aardgas onder druk. En enkele truckproducenten bieden elektrische auto’s aan.

De vraag is of trucks op alternatieve brandstoffen daadwerkelijk kans maken op een groot marktaandeel. De bijbehorende infrastrucuur is vooralsnog beperkt. Het ontbreekt in Nederland en Europa aan voldoende tankplekken en/of laadpalen. Daarnaast zijn de kosten voor alternatieve brandstoffen -ondanks diverse subsidieregelingen- nog steeds hoger dan die van reguliere diesel en zijn de totale kosten van een elektrische truck een stuk hoger dan die van dieselvarianten. En tegelijkertijd zitten fabrikanten van dieselvoertuigen ook niet stil. De nieuwe turbocompoundmotor van Volvo is daar een goed voorbeeld van. Met de turbocompound-unit wordt overtollige energie in uitlaatgassen gebruikt om de motor aan te drijven, wat leidt tot 7% brandstofbesparing. Efficiënt én effectief voor langeafstandstanstransporten.

Wij bewegen mee en spelen in op nieuwe ontwikkelingen.

Wat betekent dat voor de strategie van The Truck Traders?
Natuurlijk bewegen wij mee met de markt en spelen we in op nieuwe ontwikkelingen. Maar ons hart ligt nog altijd bij een dikke Scania V8, en dat zal niet snel veranderen. En bij onze klanten, natuurlijk.  Wij bieden wat zij willen, of dat nu laag brandstofverbruik is of juist een open pijp. De komende jaren zullen dieselvoertuigen zeker nog de standaard zijn. Ontwikkelingen rondom LNG, CNG en elektrische vrachtauto’s staan in onze ogen in de kinderschoenen. We blijven kijken wat de markt doet en wat de markt wil. Als dat LNG-trucks blijken te zijn, passen we onze inkoop daar natuurlijk op aan. Op dit moment doen we dat al voor Volvo’s met de nieuwe turbocompoundmotor: we merken dat klanten daar specifiek naar vragen. En wij hebben ze!

 

Naar welke type voertuig of naar welke ontwikkeling zijn jullie zelf nieuwsgierig?

Bas: Ik kijk uit naar de komst van de nieuwe DAF. De huidige (Super) Space Cab van DAF borduurt nog steeds voort op een cabine uit 1987. Ik ben benieuwd met welke vernieuwing ze gaan komen.

Henk: Ik ben benieuwd hoe snel elektrische trucks voet aan de grond krijgen, in de distributie en op kortere afstanden, eventueel in combinatie met elektrische koelmotoren. Bijvoorbeeld Tesla trucks.

Joost: Ik volg graag de ontwikkeling van transport met Langere en Zwaardere Vrachtautocombinaties (LZV). In Nederland al aardig bekend, maar nu ook internationaal aan het oprukken, bijvoorbeeld in België, Duitsland, Scandinavië en Tsjechië.

Martijn: Ik vraag me af of gesloten, geklimatiseerde veewagens de standaard worden in het veetransport. In het kader van verantwoord transport en een zo hoog mogelijke gezondheidsstatus van de dieren. En of we ooit unanieme Europese wetgeving bereiken, binnen het veetransport.

Pim: Ik heb hoge verwachtingen van de Scania V8 met 770 pk. Ook Scania is goed bezig wat betreft vermindering van brandstofverbruik.

Ons hart ligt nog altijd bij een dikke Scania V8.