De markt in 2024: terug naar normaal

En normaal is gewoon goed

Hoewel de truck- en transportbranche begin 2023 nog floreerde, veranderde dat richting het einde van het jaar. De grote vraag is natuurlijk wat 2024 gaat brengen en hoe je daar als handelaar op inspeelt. Pim Govers deelt zijn ideeën over hoe het was en wat gaat komen.

Overschot op de markt
“De afgelopen maanden is de markt sterk veranderd. Er zijn te veel tweedehands voertuigen op de markt gekomen, om verschillende redenen. Dealers hebben de prijzen van nieuwe exemplaren verlaagd, waardoor die weer aantrekkelijk zijn. Verhuur- en transportbedrijven willen van hun auto’s af omdat er minder werk is. Plus: de rentes zijn flink gestegen, waardoor bouwprojecten onder druk staan en er bouwgerelateerde voertuigen over zijn, zoals haakarmen en kranen. Een lang verhaal kort: het totale overschot aan gebruikte trucks drukt de prijzen en de marges. De laatste drie maanden van 2023 zie ik wat dat betreft als richting voor 2024. In dat geval zitten we nog gelukkig steeds goed. We zijn alleen verwend geraakt door de situatie ervoor.”

Inspelen op deze tijd
“Bij VAEX The Truck Traders hebben we inmiddels de nodige acties ingezet. Onze voorraad is op peil, omdat we auto’s die te duur waren vorig jaar met verlies hebben weggewerkt. Dat geeft ruimte om te blijven inkopen. Daarnaast hebben we onze kosten onder de loep genomen. Onze overhead is de laatste jaren steeds gestegen, maar in 2024 gaan we ervoor om die stabiel te houden. Eerder pakten we sneller door, nu bekijken we kritischer of nieuwe plannen ook echt voldoende gaan opleveren. Ook qua inkoop zijn we scherper en laten we auto’s eerder staan, als de prijs niet past of er iets aan mankeert wat ons niet bevalt. De prijs- kwaliteitverhouding moet écht kloppen.

“In- en verkopen is opnieuw echt een vak geworden!”

Handelen wordt weer een vak
“Het leuke aan deze markt is dat in- en verkopen weer echt een vak is geworden. Het is nodig om te onderhandelen en je te onderscheiden van concurrenten. Dat doen wij gelukkig elk dag, door onze snelheid, de specialistische kennis die we hebben en de extra service die we leveren. Tegelijkertijd zijn we breed georiënteerd, met meerdere merken en verschillende categorieën voertuigen in onze collectie. De lagere marges zijn minder leuk voor de portemonnee, maar deze situatie zorgt toch voor een extra voldaan gevoel aan het einde van de week. Omdat we opnieuw iets gepresteerd hebben wat anderen niet kunnen.”

Positief het nieuwe jaar in
“Mijn tip voor truckhandelaren in 2024? Blijven kopen en verkopen! Er zijn collega’s die de rem erop gooien, blijven zitten met oude voorraad en dus ook niets nieuws durven inkopen. Alleen door actief te blijven, kom je vooruit en blijf je in het vizier van je netwerk. Blijft het stil vanuit jouw kant, dan verdwijn je al snel uit beeld en pik je ook de leuke dingen niet meer mee. Ook goed om bij stil te staan: we zijn van ‘uitstekend’ terug gegaan naar een normale situatie. En die is nog steeds goed. Klanten zijn kritischer, wij zijn kritischer, maar transport zal er altijd blijven, met alle kansen die daarbij horen. Dus ik zie de toekomst positief in!”

Meer weten over wat wij doen? Bekijk www.thetrucktraders.nl of https://thetrucktraders.blog.