De trots van The Truck Traders

En van bouwer John van de Zanden

 

De familiegeschiedenis van VAEX gaat terug tot 1971. Toen begonnen Toon en Leo Govers varkenshandel Govers BV in Reek. Veel was heel anders dan nu. Maar anno 2022 is nog één ding altijd hetzelfde: het Scania-bloed dat bij The Truck Traders door de aderen stroomt. Vol trots kijken we dagelijks naar dé mascotte van de zaak, een Scania 142 in originele Govers-stijl. Hulde aan de bouwer! Zijn naam? John van de Zanden uit Beneden-Leeuwen.

 

Als zeventienjarige achter het stuur

Als kleine jongen zag John zijn vader elke week wegrijden in een indrukwekkende Scania. Vader Jan reed in de weekenden voor de firma Govers, en kleine John zwaaide hem uit. Later mocht hij mee op de vrachtwagen. Dat waren mooie ritten. Voor die tijd verre reizen: varkens lossen in Spanje en na een avondje in de discotheek weer richting Nederland. Als zeventienjarige ook even achter het stuur van de lege wagen: er kon veel en dat leverde mooie herinneringen op.

 

Die goeie ouwe tijd

De herinneringen bleven, in het hoofd van John. Daarom reed hij ook zelf een poosje voor de firma Govers, maar de buitenlandse ritten bevielen hem toch minder goed. Ook later, toen hij bij Van Lith op de wagen werkte, dacht hij nog regelmatig terug aan de Govers-periode van hem en zijn vader. Zo ontstond het idee om samen een Scania op te bouwen in de stijl van die tijd. In 2012 vond hij de perfecte auto: een Scania 142 in redelijke staat, uit Palermo op Sicilië. Het veelomvattende restauratieproject kon van start!

 

Alles origineel

Nadat de auto volledig gestraald en geschopeerd was, ging ‘ie naar truckspuiterij Bronk in Beusichem. Daar kon hij binnen staan en medewerkers van Bronk spoten in rustige periodes de onderdelen in exact de juiste Govers-kleuren. John monteerde de spoilers en luchthoorns en ging op zoek naar de overige onderdelen. Een hele klus, want het meeste was niet meer te krijgen. Dus week John uit naar sloperijen, waar hij zocht naar de juiste deurpanelen, originele schakelaars, zonnekleppen en een vervangende grill. Met resultaat. Alleen het vinden van de Blue Cab gordijnen leek een hopeloze zaak. Maar ook die kwamen via een kennis uit de oldtimerwereld boven water. Uiteindelijk is elk onderdeel in de auto origineel. Zelfs de Scania-jas die in de cabine pronkt.

 

Ik dacht wel ooit: komt dit nog goed

 

Vader en zoon

John en zijn vader werkten samen elk vrij uurtje aan de auto. De samenwerking verliep vlekkeloos, maar natuurlijk zaten er dingen tegen. Toen de dop van de cardanas ging om de olie eruit te laten, kwamen daar hele stukken ijzer uit gevallen. Dus: een volledige revisie van de cardanaandrijving. Er kwam een nieuwe accubak en een nieuwe uitlaat met een open pijp, voor het goede geluid. Technisch best ingewikkeld. Het enige waarover vader Jan soms twijfelde, was dan ook of zijn zoon nog wist hoe alles weer in elkaar moest. Maar dan stelde John hem gerust: “Ja pa, gewoon doen.” En na drie jaar bleek hij gelijk te hebben. Door ‘gewoon te doen’ stond de Scania 142 er in 2015 weer in volle glorie bij.

 

Bij The Truck Traders

In 2017 openden The Truck Traders hun nieuwe kantoor en werkplaats. Tijdens de opening pronkte de Scania 142 van John een weekend lang in Ravenstein. Dat voelde goed, vond Pim, eigenaar van The Truck Traders en zoon van Toon Govers. Heel goed. John en Pim sloten een deal, en sindsdien staat de auto afwisselend in Reek en in Ravenstein. Zo is de cirkel rond: met een begin én einde bij de familie Govers. Daar is de truck in goede handen, weet John. Zelf kijkt hij terug op een uniek project, vanwege het eindresultaat maar zeker ook vanwege de samenwerking met zijn vader. “Deze truck zit voor altijd in mijn hart!”