Het lastigste van ondernemen? Medewerkers die stoppen.

‘Pim, heb je even voor mij?’

Dan weet ik inmiddels hoe laat het is…

In 30 jaar ondernemen heb ik heel wat voor mijn kiezen gehad. Maar wat ik het moeilijkst vind? Medewerkers die stoppen. Die bezorgen me nog steeds slapeloze nachten. Ja, het hoort erbij. En ja, meestal begrijp ik de keuze. Logisch dat mensen iets anders willen, een nieuwe uitdaging zoeken of benieuwd zijn naar een andere branche. Maar wat ik niet snap, is dat sommigen snel en ondoordacht vertrekken, waardoor ze hun collega’s én zichzelf in de kou laten staan.

Het nieuwe wordt normaal
Ik hecht me snel aan mensen. Vind het fantastisch om te zien hoe enthousiast nieuwelingen binnenkomen. Hoe verbaasd ze zijn over wat er gebeurt bij Vaex The Truck Traders. En wat er allemaal kan en voor ze gedaan wordt. Dat maakt het extra bijzonder hoe snel die stemming om kan slaan naar alles heel gewoon vinden, en dingen niet meer waarderen. Die kanteling, van eindeloos enthousiast naar ‘ach, dit is toch allemaal heel normaal’, maakt dat ik ’s nachts lig te woelen. Omdat ik teleurgesteld ben in de situatie.

Meer mensen, meer rumoer
Is het een falen van mij of mijn onderneming, als mensen stoppen? Zeker niet! Ik spreek veel mensen met een leidinggevende rol bij andere bedrijven. En die kampen allemaal met hetzelfde probleem. Dus afscheid nemen van werknemers hoort gewoon bij ondernemen. Net als het werven van nieuwe collega’s. En dat laatste doen we met ons team echt heel goed. Bij een groeiend bedrijf met veel ambitie, hoort een groeiend personeelsbestand. En hoe meer mensen, hoe meer rumoer en hoe meer afwisseling binnen het team. Helaas, maar niets aan te doen.

“Medewerkers die terugkomen nadat ze bij een ander hebben gewerkt, zijn het grootste compliment!”

Lange dienstverbanden
Dit weekend heb ik ons personeelsbestand eens bekeken, onder het genot van een halve fles whisky en draaiend vinyl op de platenspeler. Mijn conclusie? We mogen trots zijn op de dienstverbanden binnen BUFFL en Vaex The Truck Traders! Naast wat verse functies vanwege groei van beide bedrijven tel ik vele hoge aantallen dienstjaren, tot 25 jaar aan toe. En het allerbelangrijkste: ik kan me nauwelijks medewerkers herinneren die met een kwade kop zijn vertrokken. Of aan wie ik zelf een naar gevoel heb overhouden. Sterker nog: er komen regelmatig mensen terug die een tijd ergens anders hebben gewerkt. Het grootste compliment dat ik als ondernemer kan krijgen!

Kortom: ik ben trots op alle mensen die voor Vaex gewerkt hebben. En nog trotser op iedereen die er nog steeds werkt. We zijn en blijven een bedrijf van uitersten, met iedere dag nieuwe verrassingen. En ‘s nachts? Dan ga ik voortaan gewoon weer slapen.

Meer lezen over VAEX The Truck Traders? Over wie wij zijn, en wat we doen? Check onze andere blogs!